BLW: per on començar

Hola! Què tal?

Fa molts dies que no estava per aquí...i abans de que ens endinsem en dinars i sopars típics del mes de desembre, m'agradaria parlar-vos del què ens ha aportat el fet d'utilitzar el mètode del BABY LED WEANING, o lo que vindria a ser ALIMENTACIÓ COMPLEMENTARIA AUTORREGULADA.
Cal esmentar que jo no sóc ni pretenc ser nutricionista infantil, ni pediatra, ni res de res. Només parlo des del meu nivell d'experiència personal de mare.😊








Pels que no sabeu què és, podeu llegir alguns articles que us deixo a continuació, que estan molt bé! No cal que repetim més informació a la red sobre el mateix tema si ja hi ha informació molt bona...


Vull incidir en algunes qüestions de seguretat que s'han de tenir en compte abans de començar amb el BLW.
1 - el bebè s'ha d'aguantar assegut, amb l'esquena ben recta. (Sinó, podria fer que el seu reflux no funcionés com toca, i per tant es podria escanyar.)
2 - no deixar mai el bebè sol menjant o davant del menjar. (Si hi hagués el cas que s'escanyés no podríem socórre'l.)
3 - no introduïr el menjar a la boca del bebè, només oferir-li davant per a que ell experimenti i ho agafi. (Si li introduïm menjar, podem fer que s'escanyi perquè no és ell qui ho controla.)
4 - el menjar ha de ser prou tou com per a que el pugui aixafar amb les genives. Per comprovar-ho, podem aixafar-ho nosaltres amb dos dits. (Si no es prou tou, pot quedar-se a la gola, i només ho voldrà treure.)
5 - cal saber com reaccionar en cas de que el bebè s'escanyi. (No només en el cas que apliqueu BLW. També es pot escanyar amb un botó, o qualsevol peça d'algun joc.)


Altres consells:
1 - explica a qualsevol persona que hagi de cuidar al bebè tots els punts anteriors.
2 - al principi no menjarà res, només jugarà. Segueix oferint llet materna o artificial com fins ara. La llet és l'aliment principal fins als 12 mesos, per això és diu alimentación complementaria.
3 - tingues paciència, s'embrutarà, molt, però ho ha de fer! Prepara't per netejar a la sobretaula. 😂
4 - no li ofereixis aliments que portin sal o sucre, ni menjars precuinats que porten mil aditius.
5 - si tu menges ell també, això farà que aprengui que es menja en un entorn familiar i que ja en forma part.


Com introduïr cada aliment?

S'ha de tenir en compte que els nostres bebès fins al moment només han provat la llet, així que el seu estómac no està acostumat a digerir altres aliments, i tampoc sabem si té alguna al·lèrgia. Per això s'ha d'introduïr un aliment nou cada dos dies i sempre al matí o al migdia, així si sorgís alguna al·lèrgia ho podríem veure fàcilment, perquè si li oferim a l'hora de sopar no ens n'adonaríem mentre dormim.

Com que el bebè encara no té l'acció de fer la pinsa amb els dits, haurem d'oferir els aliments tallats a trossos llargs, com si fossin patates fregides o salsitxes.


Quina quantitat????

Has de pensar que el bebè ha de menjar la quantitat del que li cap dins del seu puny tancat. Sisi, dins del puny tancat.
Si envol més, doncs més. Ell mana! 
(Tot i que n'hauràs de preparar de més perquè al principi acabarà tot a terra.

Per començar, introdueix només el dinar, i al cap dels dies introdueix també el sopar. Nosaltres encara fem dinar i sopar només i té 11 mesos.  Per esmorzar i berenar li donem unes pastetes o un trosset de pa.

Amb què començo?

Hi ha alguns aliments que són fàcils de preparar.
- patata
- pastanaga
- carbassó
- pollastre (cuixetes que són més tendres)
- pa
- tomàquet (sense pell ni llavors)
- pasta
- truita
- ou dur
- salsitxes
- poma cuita
- fruita madura

Pots tenir en compte lo què hi hagi de temporada. Si és hivern, doncs la col, carbassa, poma cuita, pera, mandarina, ... Si és estiu, maduixes, síndria, ....

I pot menjar ou?

Si, pot menjar ou. Primer ofereix-li la clara sola. Pots fer-ho com si fos una truita.  Si ho tolera bé, afegeix el rovell. També pots fer en forma d'ou dur, ben cuit. (Per exemple, si normalment el coiem 10minuts, doncs cou-lo 15minuts).

I pot menjar gluten?

Si. Pots introduir-li de diferents formes. Amb el pa, amb la pasta, ... Jo et recomano el pa. Els hi encanta rosegar-lo! (Pa sense sal!).
I perquè em diuen que no pot menjar ni ou ni gluten ni peix ni ni ni?
Pel tema al·lèrgies.
Creuen que com més tard els hi donem certs aliments, tendiran menys a tenir al·lèrgia. Però "OJO", que s'ha demostrat que com més temps s'espera, més al·lèrgies pot ocasionar.

Què no puc donar-li?

- LLET DE VACA/CABRA O LLET VEGETAL :
És difícil de digerir, per tant, esperarem almenys fins als 12 mesos a donar-li.

- FRUITS SECS
Es poden oferir aixafats però mai amb la forma original, ja que tenen un alt ric d'escanyament. Almenys fins als 3 anys.

- SUCRE i SAL
El sucre en qualsevol de les seves varietats (inclòsa la mel) poden provocar càries prematura.
La sal pot provocar problemes als ronyons del bebè.
En ambdós casos haurem d'esperar fins als 12mesos. Tot i que si ensenyem als nostres fills a menjar sense sal ni sucre afegit, els estarem educant amb una alimentació sana, de la qual també podem aprendre'n els pares.

- CARN/PEIX CRU
Qualsevol tipus de carn o peix que li oferim al bebè ha d'estar ben cuit.

- PEIXOS GRANS
Els peixos de tamany gran (com el salmó) són els què més mercuri porten, així que com més tard millor.



Conclusions i reflexions:
Nosaltres estem molt contents d'haver aplicat aquest mètode, quasi per obligació, ja que vam començar a donar farinetes, però la Tortugueta nomes feia que plorar i plorar, així que vam buscar una alternativa.
Veus la cara de satisfacció que fa el bebè, com disfruta experimentant textures i gustos diversos...

T'ofusques i t'agobies perquè realment no menja res, als bolquers hi trobes alguna resta, quasi res..., i mires vídeos per youtube i tots els bebès que fan BLW mengen i mengen... I et preguntes: "què no estic fent bé?" 
Però de sobte un dia veus com comença a engolir sense parar, que te'n adones que tot el que tenia davant ja no hi és! (En el nostre cas, al voltant dels 9 mesos).
A més, te'n adones de com n'és d'intel·ligent, de com de ràpid n'aprèn...

I per últim, però no per això menys important, és que t'ajuda a adaptar-te a una dieta saludable. A provar altres aliments que mai havies provat, a experimentar, a cuinar coses noves... Jo reconec que menjo millor i més fruita des que la Totugueta va començar amb el BLW.


I vosaltres, practiqueu el BLW amb els vostres fills? N'havíeu sentit a parlar?
Gràcies pr la vostra visita!

Comentaris

  1. Holaa jo vaig trobar el tema blw per una mami al cap i vaig buscar info he anat a xarrades i m'he comprat un llibre del tema i estic decidida a fer-ho quan el meu petit estigui preparat pero en general a les llars la gent que t'envolta...opinen que millor triturat que aprenen que jugar amb el menjar es correcte que s'escanyara que es una moda que quin pediatra donaria aixi de menjar als fills... en fin i un llarg etcetera quina explikacio dones tu a aquesta gent que no és poca? Com començar i com compatibilitzar per exemple pavo amb salsa de pinya el nen aixo per exemple ho pot menjar igual que tu? I per ultim recomanes fer algun curs de primers auxilis?😁Ahi lo dejo. Mercii un post molt interessant😉

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mònica!
      Si tens decidit aplicar aquest mètode l'altra gent ja pot dir missa. Hauràs de sentir-te dir moltes coses, però tu has de ser ferma en la teva decisió. A més, és el teu fill i la seva educació recau sobre tu, ni sobre el veí ni sobre la família, sinó que només sobre els pares de la criatura. Així que ànims!
      Està bé que abans de començar amb el BLW, informis a les àvies o gent que t'envolten les quals comparteixes la major part del temps. Mostra'ls-hi algun article, explica que fent el BLW estàs ajudant a créixer d'una manera més sana al teu nadó, que així aprèn a investigar per ell sol, aprèn a mastegar i no a fer "de pato" tragant i tragant sense pensar i al moment d'oferir algun sòlid no sabrà triar el què es pot engolir i què no.
      Nosaltres ens vam basar en què és el més natural. Abans no n'hi havia de batedores per fer pures ni babycook ni històries. Per tenir una mandíbula forta, per saborejar els aliments (perquè si tot li donem en puré, sabrà quin gust té una patata o una mongeta? No, només sap el gust del puré).
      A més, veuràs com desenvolupa la seva psicomotricitat d'una forma molt ràpida (han d'aprendre a agafar els aliments, i de seguida s'animen a fer la pinsa).

      D'altra banda,pel que fa als primers auxilis. Realment crec que és una cosa que hauríen d'ensenyar a les classes prepart. Qualsevol nadó es pot ofegar amb qualsevol cosa que es posi a la boca, perquè tenen aquest reflex (deu ser cosa que saben que és menja😁).
      Jo no n'he fet mai perquè no he tingut oportunitat (també cal dir que el papa tortuga és metge, i això ha ajudat bastant en saber com reaccionar). Hi ha vídeos a youtube que mostren molt bé el què cal fer.
      Et diré que la Tortugueta mai s'ha atragantat amb menjar, només vam tenir un ensurt un dia amb un juguet.

      Pel que em preguntes del pavo amb pinya...pots oferir-li tot de manera natural, si vosaltres a casa en mengeu doncs endavant. Hauràs de tenir en compte que sha d'introduïr cada aliment per separat, per descartar alergies.
      Jo potser no començaria per la pinya perquè es molt àcida, i li oferiria alguna cosa més light (patata, pastanaga, carbassó, ...) A més els filaments que té la pinya no sé si són ls millor opció 😓
      Ànims i endavant!
      Perdona per la resposta tant llarga😝😝😝
      Moltes gràcies per llegir-me!😘😘😘

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada